tiistai 29. tammikuuta 2013

Uniohjelma

Ollaan nyt viikon verran noudatettu "uniohjelmaa", jonka opettelin siitä Elizabest Pantleyn kirjasta Pehmeä matka höyhensaarille. Tarkoitus on valita itseään miellyttävät ja tietty vauvalle sopivat keinot saada hänet nukkumaan läpi yön. Läpi yön -termi meinaa kirjassa viiden tunnin keskeytymätöntä unta. Ellellä viiden tunnin yöunet oli ennen vakio, mutta sitten tuli 3kk täyteen ja alkoi pätkäyöt. Nytkään ei olla saavutettu viiden tunnin unia (läheskään ....), mutta kirjassa neuvotaan olemaan kärsivällinen ja sitä mä aion kerranki elämässäni olla :)   idea on pitää kymmenen päivää unipäiväkirjaa, sitten kymmenen päivän tauko, jonka jälkeen täytyy tutkailla omaa uniohjelmaa ja tehdä tarvittavat muutokset. Tämän jälkeen pidetään taas kymmenen päivää kirjaa unista ja sitten pitäis tuloksia ensimmäiseen päiväkirjaan verratessa huomata. Katsotaan, mielenkiinnolla ootan saadaanko me taas nauttia pitkistä yöunista :)

Meidän uniohjelma menee jotenkin näin;

  • Ellelle luotiin kunnon iltarutiinit, jotka toistetaan joka ilta samassa järjestyksessä
  • iltatouhuja aikaistettiin HUOMATTAVASTI (ennen aloin laittaa Elskua nukkuun about klo 22, nykyään 19.30-20.00 välissä)
  • tunti ennen nukkumaanmenoa pyritään pitämään rauhallisena. Tietenkään vieraat ei haittaa, mutta ei hörskötetä Elskun kanssa enää. Himmennetään valoja ja lasketaan yleistä melutasoa huushollis
  • itse nukutus tapahtuu yleensä tissille (paitsi tänään, kun taputtelin Ellen sänkyyn JEE :)), mutta erona on se, etten anna Ellen nukahtaa nänni suussa vaan irrotan sen, kun imeminen loppuu. Tarkoitus olis päästä eroon tissille nukahtamisesta, koska sitten Elle voi oppia nukahtamaan jonain päivänä itsekseen :)
  • tehtiin Ellen sängystä mukava (rullasin täkin ja laitoin sen reunoille, niin sängystä tuli ahtaampi sekä laitoin oman paitani Ellen tyynynliinaksi niin hänelle tulee turvallisempi olo äiskän tuoksuissa :)) ja panostan myös yöllä siihen, että Elle nukkuu sielä sängyssään eikä mun vieressä
  • viimeisenä asiana keskitytään myös hyviin päiväuniin sillä ne takaa hyvät yöunet! Ellen ikäisen lapsen tulis nukkua semmoset neljä tuntia päikkäreitä päivässä. Meidän mimmi on vähän "huono" nukkumaan päikkyjä, niin me jaetaan ne kolmeen osaan; aamupäivä, päivä ja iltapäivä
Mä olen aika innoissani tästä uudesta unijutusta, vaikka ei ollakkaan vielä päästy pätkäunista, koska Elle nukahtaa joka ilta klo 20.00-20.30 !! Ja se vasta upeeta onki :) Elsku on alusta asti menny nukkumaan vasta puolenyön aikaan, joten tää on niin luksusta! Tosin meidän herätysaika aamuisin on nykyään klo 7 :D mut nää illat, jolloin saan puuhailla omia juttuja, korvaa aikaisen aamuherätyksen satakertasesti! 

Tosi surkea kuva, mutta en viittinyt hämärässä huoneessa lyödä valoja päälle :) Elsku käy kylvyn jälkeen omassa sängyssä hetken viihtymässä ennen kuin puetaan unipussi ja otetaan unimaitoa! Tosin tänään tää vaihe täyty jättää iltarutiineista pois, koska likka oli niin väsyksis :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän kommentti, kiitti <3